Dans og udtryk i folkeskolen skal give eleverne mulighed for at udforske og udvikle deres kreative, fysiske, følelsesmæssige og sociale færdigheder gennem dans og udtryk.
Folkeskolens undervisning i dans og udtryk kan have et mangfoldigt indhold med bl.a. dansebevægelser og teknikker, træning af kropsbevidsthed, smidighed, styrke og koordination, men også udforskning af forskellige dansekulturer og traditioner som kan bidrage til elevernes kulturelle forståelse, respekt for mangfoldighed og globalt perspektiv.
Koreografi er et andet element at arbejde med i folkeskolen, hvor eleverne kan udforske deres kreative potentiale ved at skabe deres egne dansekoreografier. Dette kan involvere samarbejde i grupper for at udvikle og præsentere originale dansestykker baseret på bestemte temaer, historier eller følelser.
Eleverne kan også få mulighed for at improvisere og udforske bevægelser i forskellige øvelser og legende aktiviteter i idrætsundervisningen i folkeskolen. Dette fremmer deres kreative tænkning, spontanitet og evne til at reagere på musik og stemninger.
Udtryksmæssige øvelser er en måde for eleverne at udforske og udtrykke forskellige følelser, stemninger og ideer gennem kropsbevægelser, mimik og stemme. Dette kan omfatte rollespil, pantomime eller improvisation af følelsesmæssige situationer.
Samlet set giver dans og udtryk i folkeskolen ikke kun mulighed for fysisk aktivitet og kunstnerisk udfoldelse, men det kan også bidrage til elevernes personlige udvikling, herunder øget selvtillid, kreativitet, samarbejde og selvudtryk. Integrationen af dans og udtryk i undervisningen skaber et stimulerende og berigende læringsmiljø, der imødekommer forskellige læringsstile og behov hos eleverne.
Mariehønen Evigdans er en oversigtsmodel der har til hensigt at skabe overblik over hvad undervisningen i dans og indtryk kan indeholde af basis, indhold og tema, og samtidig gives der opmærksomhedspunkter i forhold til didaktiske og metodiske valg samt evalueringsformer, som kan anvendes i folkeskolen.